Denna jordkällare har ett valv över svalen som har sjunkit in. Det har blivit paniklagat med cement någon gång men det hade inte hjälpt. Det har gjort mer skada än nytta. Ett ventilationsrör och ett potatisinkast har gjutits in, troligen samtidigt som dörrarna och svalen renoverades.
Ett litet tips: Laga aldrig någon kallmurad naturstenskonstruktion med cement. Det gör att stenarna inte kan röra sig och ta upp sättningar och förändringar. Cementen släpper heller inte igenom någon fukt och kan skapa problem. Det är bättre att använda kalkbruk som tillåter viss rörelse och är inte lika hårt.
Som ni kan ana på bilden så har valvet över svalen säckat ihop och är nära på att falla in.
Valvet inne i jordkällaren är i okej skick.
Det som ska göras är:
- Nytt valv över svalen och förstärkning utåt av frontmurarna.
- Förbereda stöd av sten för takåsarna som ska dit senare.
- Ny karm för den yttre dörren och två nya dörrar.
- Återställa och kontrollera ventilationen.
Valvställningen uppbyggd av spillbräder och reglar. Domkraften är väldigt smidig att använda. Det går att både justera höjden innan valvslagningen påbörjas och sänka ner valvställningen då valvet är färdigt.
Valvställningen och en arbetsplattform färdig att användas.
Det är nu det roliga och utmanande börjar: Att slå valvet! När valvet är såpass litet blir det extra noga med att få till avsluten fram och bak. Det är oftast där trycket släpper och stenar ramlar ur.
Emlan är väldigt nöjd med svalens valv hittills. Det är extra viktigt att få till skiftena så att det inte blir flera skarvar efter varandra. Det är väldans bra att vara två personer vid detta moment.
Valvet nästan klart. Nu är det slutstensraden som är kvar. Det gäller att hitta rätt stenar och ha tålamod.
Valvet över jordkällarens ingång är färdigt. En mäktig känsla! Små kilstenar är placerade i överkant mellan stenarna för att få ett jämnt tryck. Nu ska bara valvställningen tas bort.
Stenvalvet står av sig själv utan valvställningen! Vi la mindre makadam ovanpå för att fylla ut de sista håligheterna mellan valvstenarna. Egentligen hade det inte behövts men det är lika bra att vara på den säkra sidan.
För att valvet ska kunna sätta sig med tiden är det viktigt att det inte ligger på någonting i vare sig framkant eller bakkant. Därför är det en liten glipa bakkant mot valvet i själva jordkällaren.
Nu ska frontmuren byggas upp. Att mura med natursten är fantastiskt roligt och utmanade. Frontmuren ska vara stöd för brädtaket som ska ligga på jordkällaren. Den ska även hindra jorden från att glida ner framför dörren.
Som ni kan se är det snö och frost denna härliga aprilmorgon. Som tur är finns det en enorm stenhög (som syns i bakgrunden) som det går att hitta rätt så bra stenar att mura med. Det vänstra hörnet på frontmuren är i rätt läge för att lägga en takås ovanpå.
Frontmuren är halvvägs klar. Nu är den högra sidan inmätt och förberedd för en sidoås för det kommande taket.
Nu är frontmuren klar till denna vackra jordkällare. Det var mycket pusslande för att få till det, men sen så kommer det att stå i många många år. Även sidomurarna har fått de sista avslutande stenarna på plats.
Potatisinkastet saknade sten och stöd i underkant. Vi kilade in en enorm platt sten som blir både stöd och undersida. Här ska även bakmuren byggas upp så att takåsarna har något att ligga på.
Bakmuren klar och förberedd för takåsarna. Nu hade den bästa stenen gått åt sedan länge så det blev ännu lurigare att pussla.
Nu är innerdörren klar. Vi använde den befintliga karmen då den var i väldigt bra skick. Gångjärnen sitter på andra sidan än hur det var från den förra renoveringen. Detta för att det är stenar som sticker ut på andra sidan som skulle hindra för att kunna öppna båda dörrarna helt och hållet. Gamla begagnade beslag och gångjärn köptes in.
Här är ytterdörren på gång att produceras. Fint ekvirke från den lokala sågen används.
Här måttas höjden och bredden in på alla delarna till karmen. Ytterdörren ska ha en välv översida för att matcha valvets form. Karmen behöver då ha ett välvt överstycke.
Karmen i princip färdig, sista finjusteringarna kvar. Karmens överstycke har lötats ihop.
Karmen helt färdig med ett vackert överstycke.
Ytterdörren till jordkällaren ihopspikad. Det enda som saknas är gångjärnen och stängningsbeslagen.
Ytterdörren är på plats och förgyller entrén.
Så vacker den blev! Ek är alltid lika vackert. Gamla gångjärn kan vara lite luriga att få till men det blev riktigt bra.
Nu är det putsat runtom dörrarna med hydrauliskt kalkbruk för att inte släppa in skadedjur och för mycket luft.
Här har det rensats från buskar och annat så att taket ska kunna ligga fritt. Det enda som saknas är takåsarna och ett tak. Det ska kunden komplettera med senare på egen hand.
Jordkällaren är helt klar för våran del. Renoveringen av jordkällaren har gått väldigt bra även fast det var snö och hagel som överraskade. De resterande småsakerna ska kunden göra själv. Ser fram emot att se den när den är helt klar.